Barion Pixel

A cikk első részét ide kattintva tudod elolvasni.

Az ellenszerek, avagy hogyan szokj le az ítélkezésről

A legfontosabb szabály, hogy ne ítéld el magadat azért, mert ítélkezel! Ez csak olaj a tűzre. Legyél kedves és elnéző magaddal szemben. Itt kezdődik az elfogadás, annak ellenére, hogy az elején sokszor könnyebb lesz másokat elfogadnod, mert a minta, amit nagyon sokan megtanultunk: „én nem vagyok fontos”, „másokat kell előtérbe helyeznem”.

Figyelj oda és ismerd fel, amikor ebbe a belemész és amikor ítélkezel magad felett! Elővehetsz ilyenkor egy pozitív megerősítést és mondogasd a bíráló önmonológ helyett azt, pl. „fontos vagyok”, „szerethető vagyok”, „megérdemlem”.

Amikor másokról van szó és ítélkezésen kapod magad, akkor idézd fel ezeket a gondolatokat:

  • nem ismerem XY történetét, nem dönthetem el, hogy ez a viselkedés, jó-e vagy rossz
  • ő is csak ember, aki alapvetően jót akar, de a jelenlegi helyzetében nem tudott mást tenni (az erőszakos cselekedetek mögött mindig mély lelki sérülések állnak)
  • nem ítélkezésre van szüksége, hanem több szeretetre, hogy legközelebb jobbat tegyen / jobban viselkedjen

Közvetett módszerek, amik segítenek

1. Tudatosság

Mindenféle gyakorlat, ami segít abban, hogy megfigyeld magad, hogy a jelenben legyél, hogy észrevedd a saját mintáidat, érzelmeidet, viselkedésedet. Abban is segít, hogy az ítélkezést észrevedd.

2. Lekapcsolódás a negatív forrásokról

Ne kövesd, vagy szakítsd meg a kapcsolatot azokkal az ismerőseiddel, akik folyton panaszkodnak, kritizálnak, politikával foglalkoznak! Ha közeli hozzátartozó és erre nincs módod, akkor beszélgess vele erről, vagy gyakorolj rajta! Ha panaszkodik, vedd észre és zárd le magadat előtte, ne menj bele a játékba. Legyél egy kívülálló megfigyelő!

3. Média

Szokj le a TV-ről, rádióról, internetes portálokról, ahol folyton a panaszkodás megy. A legtöbb fősodor orgánum sajnos ilyen, mert a legtöbb ember arra éhes, hogy mások rosszá tételével tegye magát jóvá.

[ulp id='9hyAtCT2guLECPWK']