Barion Pixel

Válasz a gyermekkori feltétel nélküli szeretet hiányára

Ebben a sorozatunkban sorra vesszük, hogy a gyermekkori lelki fejlődésbeli rendellenességek milyen hibás felnőttkori viselkedés és személyiség jegyeket indikálnak. Be kell látni: sérült szülő sérült gyermeket nevel.

Ha egy gyermek fejlődése elakad, elnyomja az érzéseit, különösen a haragot, a sértettséget és a szeretethiányt, akkor ezek a hibás programok, blokkok felnőttkorban bármikor aktiválódhatnak, az is lehet, hogy a mindennapokban jellemző negatív személyiségtulajdonságokban nyilvánulnak meg. Tehát mondhatjuk, hogy a gyermekkorban megsérült, sebzett belső én zavarja össze és nehezíti meg az életet, a felnőtt viselkedésedet.

De hogyan is szabotálhatja boldogságunkat a sérült gyermeki énünk? A gyermekkori zavarok kialakulása sorozatunkban erre adjuk meg a választ és sorra vesszük azokat a lehetőségeket, módokat, melyek megmutatják a sérülések okát és következményét.

A nárcizmus

Abban biztosan mindannyian egyetértünk, hogy minden kisgyermeknek szüksége van a feltétel nélküli szeretetre. A biztonság, a támogatás, az elfogadás az egészséges testi-szellemi-lelki fejlődés alapjai. A szülő feladata éreztetni a gyermekkel, hogy minden része szeretetre méltó, fontos. Gyermekkorban szükségünk van arra, hogy érezzük és tudjuk, hogy bármilyen körülmények között, bármikor számíthatunk, támaszkodhatunk szüleinkre, szeretetük határtalan és nem függ semmitől, hogy fontosak vagyunk és komolyan vesznek minket.

Most biztosan olyat fogok mondani, amin meglepődtök.

Ezek az egészséges nárcisztikus igényeink. Ha a fent felsoroltak közül valami nincs jelen, legyen az biztonság, szeretet, elfogadás, akkor a nárcisztikus igényeitől megfosztott gyermek állandó szeretet és figyelem iránti vággyal fertőzi meg a felnőtt ént.

Nagyon nyilvánvaló, hogy gyermekkori sérülésünk teszi tönkre felnőtt kapcsolatainkat, hiszen az érzelmekre és odafigyelésre irányuló kielégíthetetlen vágy miatt bármennyi szeretetet érkezik, sosem lesz elég. Valójában ezek egy gyermek igényei, amik függőségi igények, hiszen kisgyermekkorban a szüleinkre kivétel nélkül szinte mindig szüksénk van. A függőségi igények jellemzője, hogy beteljesedése mástól függ, ez esetben a szülőktől, gondozóktól, közeli családtagoktól. Valójában tehát, amikor arról beszélünk, hogy valaki felnőttként kielégíthetetlen vággyal keresi a megbecsülést, szeretetet, elfogadást, akkor nem is a felnőtt énünk működik, hanem a bennünk élő sérült gyermeki részünk keresi az orvosságot. Azt, amit gyermekkorban nem kapott meg. Ezt csak úgy lehet helyrehozni, ha a sérült gyermeki énünket, a gyermekkorban minket ért traumákat, negatív hatásokat meggyógyítjuk.

Hogyan is jelenik ez meg felnőtt életünkben? Milyen formában nyilvánulhatnak meg egy nárcisztikusan károsodott gyermek igényei?

–   szexre és szerelemre irányuló erős szenvedélyeknek hódolnak, hogy a szeretet hiányától kialakult űrt kitöltsék, mely akár függőség formájában is jelentkezik,

–   a pénz és az anyagi javak hajszolásával a materiális világ sikerei adják meg számukra az értékesség érzését,

–   mindig olyan tökéletes társat, szeretőt keresnek, aki minden igényüket kielégíti,

–   szinte kivétel nélkül minden kapcsolatban csalódnak,

–   lételemük a teljesítés, hiszen szükségük van a folyamatos elismerésre, csodálatra,

–   saját gyermekeiket is arra használják, hogy nárcisztikus igényeiket kielégítsék, tehát gyermekeiktől próbálják megkapni azt a szeretetet és tiszteletet, amit ők maguk nem kaptak meg gyermekkorukban,

–   a csodálatukhoz mindig szükségük van nézőközönségre, akik mondják is neki, hogy csodálatos és mennyire nagyszerű.

Most biztosan néhányan sélt önmagatokra ismertetek, vagy meglátjátok társaitokban a sérülést. Esetleg érzékeled gyermeked problémáját, és vissza tudsz tekinteni arra az időszakra, amikor ő sérülhetett.

Semmi baj!

Ez az első lépcső, hiszen a probléma felismerése után már csak egy elhatározásra van szükség, egy elköteleződésre az önmunka és a fejlődés felé, nem csak azért, hogy könnyedebb és boldogabb életet élj, hanem azért is, hogy szülőként, társként, barátként magasabb minőségben működj.

Mi már tudjuk a megoldást is, amivel gyermeked és magad sérüléseit orvosolni tudod, nagyon vártuk, hogy megoszthassuk veled is! Hiszen még egy ilyen masszívnak tartott nárcisztikus állapotból is ki lehet kerülni.

Ha szeretnéd saját gyermekkorodat vagy gyermekedet meggyógyítani, jelentkezz bátran Újrahangolás® tréningünkre vagy egyéni konzultációra, ahol az Újrahangolás® módszerével eszközt és megoldást adunk neked. Az Újrahangolás®-ról ebben a cikkünkben szedtük össze az 5 legfontosabb tudnivalót, kattints ide.

Az Újrahangolás® egy forradalmian új elengedési technika. A pszichológia, a spiritualitás és coaching összeolvadásából megszületett egyedi eszköz és módszertan, amellyel könnyen és gyorsan tudod megoldani az elakadásaidat és felépíteni az új énedet, önmagad. Nagyon hatékonyan használható gyermekeknél is.

Következő cikkünkben gyermeki énünk egy másik sérülését és jelen életünkben történő megnyilvánulását vesszük nagyító alá. Ez pedig a ko-dependencia, a másoktól való függés.

[ulp id='9hyAtCT2guLECPWK']