Barion Pixel

Kedves Olvasó,

Szeretnék elmesélni nektek egy tanulságos történetet Dávid és egész családjának kálváriájáról, ami talán sok szülőnek hasznos lehet, hiszen tudjuk, hogy sokan eveznek hasonló csónakban. A szülők azért is engedték meg, hogy megosszuk veletek a történetüket, mert a tanácstalan időszakban nekik is nagyon sokat segített volna egy hasonló esetleírás. Remélik, hogy még időben eljut hozzád/hozzátok az esetük.

(Történetünkben a neveket megváltoztattuk.)

Ha a gyerekünkről/gyerekeinkről van szó, nincs lehetetlen. Ez egyfajta mottóként segítette végig a családot az évek során.

Dávid 2009-ben született különösebb komplikációk nélkül, természetes úton. Apgar értéke először 9/10, majd 10/10 volt. Viszont nem sírt fel, és a későbbiek során sem igazán sírt. Tágra nyílt szemmel érdeklődve vizslatta a világot. Békés, nyugodt természetű baba volt mindig is, szinte sosem sírt. Fejlődése az elvárt ütem szerint alakult, semmilyen lemaradás nem volt tapasztalható. Az orvosi vizsgálatok alkalmával is mindig rendben volt, hallása, látása, észlelése szépen fejlődött.

Az első gyanús jel 2,5-3 éves kora körül jelent meg, amikor is a szakemberek jelezték, hogy már beszélnie kellene, ő viszont nem akart. Szókezdeményei, hangjai voltak, de lemaradást mutatott a kortársaihoz képest.

A szülők ekkor találtak rá egy remek szakemberre, egy logopédus-gyógypedagógus-zenepedagógus személyében, aki 3 éves kora táján elkezdte fejleszteni kisfiút.

Az óvodát egy alapítványi magánóvodában kezdte el 4 évesen. Itt kis létszámú csoportokban, magasan képzett óvónők, dajkák nevelték, és Dávid is nagyon szeretett ide járni. Számtalan szakkör közül lehetett választani, így az állatasszisztált terápiára, lovaglásra, logopédiára, rajzterápiára íratták be Dávidot. Ezekre egészen óvodáskora végéig járt, ami az ő esetében 7 éves kor volt.

Az óvodai fejlesztéseken kívül a már korábban említett szakember délutánonként, hetente 2 alkalommal továbbra is foglalkozott Dáviddal. Fejlődése folyamatos és egyenletes volt egész óvodáskora alatt, de beszéde gyors és érthetetlen maradt továbbra is, bár a fejlesztéseknek köszönhetően már szavakkal, rövid tőmondatokkal kommunikált.

Mivel egy évvel tovább járt az óvodába, az óvodavezető vizsgálati kérelmet nyújtott be a kerületi szakszolgálat felé, de nem tudták megállapítani, hogy milyen okok húzódhatnak Dávid lemaradásának hátterében. Így az ügy tovább került a szakértői bizottsághoz.

Ezt követően a szülők az alternatív segítségnyújtás felé vették az irányt, és elkezdték kineziológiai kezelésekre járatni a kisfiút.

Az élet újabb nehézséget gördített a család elé, mégpedig az iskolaválasztást, óriási fejtörést okozott nekik, hol lesz a legjobb helye gyereküknek. Mivel a tapasztalat azt mutatta, hogy kisebb létszámú csoportokban jobban érzi magát a gyermek, ezért a lakóhelyük szerinti körzetes általános iskola szóba sem jöhetett, a nagy osztálylétszámok miatt. Hosszas utánajárást követően sikerült a megfelelő általános iskolát megtalálni, ahová fel is vették Dávidot. Végül a szakértői bizottság egyéb, meg nem határozott fejlődési zavart állapított meg nála, és a szülőkkel egyeztetve, a már kiválasztott általános iskolára áldását adta, valamint meghatározták, hogy egy év múlva lesz esedékes a kontrollvizsgálat. Ekkor a  kontrollvizsgálaton a szakértői bizottságnál tanulásban akadályozott, enyhe fokban értelmileg sérült diagnózist kapta a kisfiú.

Fél év múlva már látható javulás mutatkozott, amit az iskola is érzékelt. A szülők az iskolával egyeztetve és a gyermek érdekeit szem előtt tartva, az első osztály megismétlését kérték.

A heti kétszeri fejlesztés és Myrtill segítségnyújtásának köszönhetően Dávid újra elkezdte a NORMÁL(!) első osztályt, amit gyönyörű eredménnyel, hihetetlen kitartással és szorgalommal be is fejezett.

Ő volt az egyetlen diák, aki a tanév során egyszer sem hiányzott. Tanárai, nevelői, fejlesztője csak pozitívan nyilatkoznak róla, el nem mulasztva megemlíteni azt a hihetetlen akarást, fegyelmet és szorgalmat, amivel teljesítette az elmúlt tanévet.

Ugyanígy sikeresen elvégezte a második osztályt is. Imádott, és a mai napig is imád iskolába járni. (Balkezes létére olvashatóan vonalak között ír) Nagyon szeret olvasni, és szerencsére jól is megy neki. Beszédfejlődése folyamatos és gyors: rengeteg új szót és kifejezést használ, humorizál, érdeklődik a világ dolgai iránt. A korábbiakhoz képest beszéde lelassult, egészen érthető és választékos. Nyugodt, kiegyensúlyozott és boldog kisfiú, akit az iskolában mindenki „szeretetgombócnak” hív. Tisztelet és hála hatja át a mindennapjait, amit bátran ki is mutat mindenki felé.

Az év végi bizonyítványban 3 db négyes osztályzat szerepelt: magyar nyelv, irodalom és angol tantárgyakból. Minden egyéb érdemjegye jeles lett. (NORMÁL általános iskolában!) Jutalomkönyvet is kapott a tanító nénijétől az évzárón. Ez határozottan több, mint siker!

Most indul a harmadik osztály. Ebben az évben már informatika tantárgy is szerepel az órarendjében. Emiatt az öröme és lelkesedése határtalan.

A család járt mindenféle, magát óriási tudornak tartó „szakembernél”, időt, energiát és anyagiakat nem kímélve, ám sajnos keserű csalódások érték őket ezen a téren. Viszont nem adták fel a reményt, újabb és újabb megoldások után kutattak, ami meg is hozta gyümölcsét, ahogy ezt Dávid példája is mutatja. A kitartás előbb-utóbb meghozza a kívánt eredményt, és a segítségkérő eljut oda, ahol igazán tudnak neki segíteni. Kitartás, elszántság és némi egészséges kételkedés, talán ez lehet a kulcs.

A kezelést 2017. áprilisában kezdtük el az Újrahangolás® módszerével.

(2017.08.10.)

Két kétségbeesett szülőt és egy csillogó szemű kisfiút láttunk, amikor először találkoztunk a Molnár családdal. Teljesen érthető okokból, panaszáradattal indítottak a szülők. A legakutabb problémájuk az volt, hogy szeptembertől elkezdődik a normál első osztály. Dávid akkor már 8 éves volt, egy alulteljesített első osztállyal a háta mögött.

Nyár végén megmérték az IQ-ját, ami 56-os értéket mutatott, ami annak a következménye, hogy nem volt hajlandó befejezni a feladatokat, és egyszerűen nem tudták folytatni a mérést. Annak okán, hogy érthetetlen volt a beszéde, a tesztet készítő szakember fel is hagyott egy idő után a teszteléssel, hiszen a verbális részfeladatok nem sikerültek.

Konzultációink során a szülők elmesélték, hogy nem hajlandó otthon még csak a ceruzát sem megfogni, sosem rajzolt még. Ezért rettentően aggódtak, hogyan fog teljesíteni az iskolában.

Ezután arra a megoldásra jutottunk, hogy az Újrahangolás® módszerével egyszerűen kiiktatjuk Dávidnál azt a „belső programot”, hogy „nem érdekel a rajzolás, és nem szeretek ceruzát a kezembe fogni”, helyette pedig betettük, hogy „szeretek rajzolni, van kedvem hozzá, és örömmel veszem kezembe a cerkát”.

Ez a kezelés körülbelül este fél 9-kor ért véget, majd 10 óra körül a következő kép érkezett a szülőktől:

(2017.08.10. 22:01)

„Szia Myrtill,

Ne haragudj, hogy ilyen későn, de ezt muszáj megosztanom veletek:

Teljesen magától a kisfiúnk leült, és rajzolt egy házat, kéménnyel, ajtóval, füsttel. Végezetül az egész rajzot átfirkálta, de nem is az a lényeg, hanem az, hogy életében először magától rajzolt. Köszönjük.”

 

Ha szemügyre vesszük a képet, ez nem egy tipikus, 8 évestől elvárt színvonalú rajz, de ahhoz képest, hogy még életében nem rajzolt, egyenesen csoda, hogy hazaérve ceruzát ragadott. Óriási eredményt értünk el egy hatékony és gyors kezelés során.

A következő üzenet pár héttel később érkezett az édesanyától:

(2017. 08. 23. 20:25)

„Szia! Dávid angolul számol, pedig nem tanult angolul. Angolul mondja a játék a számokat, és neki ki kell választani a megfelelőt. És jól is csinálja. De nem csak 10-ig, hanem 10 fölött is.”

(2018. 02. 07. 19:15)

Az édesanya képet küldött Dávid bizonyítványáról.

„Ez volt Dávid félévi bizonyítványa. Szuper! Minden jó, csak a matek nem.

Szerettem volna, ha te is látod, ez is visszajelzés feléd.

Köszönjük!

(2018. 02. 22. 17:32)

A további szuper eredmények sem maradtak el, Dávid nagyon jól teljesített az iskolában.

(2019. 04. 28. 10:17)

Második osztály:

(2019. 10. 30. 13:03)

A következő képen Dávid már önként rajzol.

(2020. 01. 31. 20:32)

Harmadik osztály

Dávid félévi bizonyítványa:

Dávidnál, és sok más gyereknél is beigazolódott, hogy a tartós és látható eredmény elérésnek szempontjából elengedhetetlen a szellemi – lelki úton való gondolkodás.

Nagyon hálásak vagyunk a szülőknek, hogy megengedték, megosszuk másokkal is Dávid történetét, hiszen az ő esetén keresztül tökéletesen kirajzolódnak az Újrahangolás® módszerének előnyei.

Újrahangolás® csapata

[ulp id='9hyAtCT2guLECPWK']