„Sérült szülő sérült gyermeket nevel.”

                                                              Várnai Myrtill

A szülő számára mindegy, hogy a gyermeknevelés milyen módszerrel történik, ha az lágy és eredményre vezető. A szakember is így van vele, legyen az pszichológus, pedagógus, gyógypedagógus, dadus, vagy bárki, aki gyermekekkel foglalkozik és szeretné, hogy a gyermek A-ból B-be eljusson, fejlődjön, haladjon.

És persze az sem utolsó, hogy mindez kivitelezhető legyen.

Én is így voltam gyermekemmel.

Néhány mondat, attitűd, hitvallás, ami jellemez engem és képet ad munkásságomról, az
Újrahangolás®-ról, mint módszerről, és a gyermekekkel, felnőttekkel való foglalkozásról, valamint az Újrahangolás ® Iskoláról, és a csapatról.

Gyakorlati szakembernek tartom magam. Az elméletet és a kutatást, a dolgok miértjét hagyom a kutatókra, előadókra, írókra.

Azt szeretem, ha a munka hatékony és látványos.

Az ügyfelekért dolgozom. A hétköznapi emberért, akinek problémái vannak és megoldást keres, ahogy annó én is, gyermekkoromtól fogva.

Egyetem után pár évvel már magánpraxisom volt, és az egyetem mellett nagyon sokféle terápiás eszközt és módszert megtanultam. És utána is még nagyon sokáig intenzív képzésekben vettem rész, hogy nagyon jól tudjak segíteni.

És rájöttem, hogy mindez kevés. Nem lehet a tanult pszichológiai eszközökkel mindent megoldani.

Holott már fiatalkoromban is az volt unokatestvéremmel a jelszavunk, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

Türelmetlen voltam mindig is. Azt kerestem, hogyan lehet az egyről a hatra jutni. És képzeld el, lehet. Ahogy csodák is vannak.  Rengeteg csoda.

Vagy azt is mondhatjuk, hogy valójában nincsenek csodák, csak még a tudomány által meg nem magyarázható dolgok.

Aztán arra jöttem rá, hogy sérült szülők nevelnek sérült gyermekeket.

És amikor megkérdezem a szülőket:

„Mit szeretnél látni szülőként a gyermekednek, ha ő felnő?”

„Hogy boldog. Boldog felnőtt”

„És te boldog vagy?”

„ 🙁

Gyermekkoromban depressziós voltam. Pici babaként óriásiakat sóhajtottam, körém gyűltek, ilyet még nem láttak.

Apukám orvos volt. Nagyon szép emlékeim vannak róla. 11 éves koromban meghalt. Drogozott szegény. Ivott és noxyront szedett. Ez volt a szocializmus kábítószere. Aztán 42 éves korában mindenkitől elbúcsúzott és öngyilkos lett. Testvérem nem volt.

Anyukámról mit is írhatnék? Itt olvassa írásomat… 🙂 Ő volt a legnagyobb tanítómesterem. Hogy miről is tanított? Azt csak a tréningeken szoktam elmesélni, titoktartás mellett. Itt most csak annyit írok, hogy tanultam a zsarnokságról, az akaratosságról, a manipulációról, a kritikusságról, a ragaszkodásról, ami nem egyenlő a szeretettel. A dominanciáról, az aggadalom kárós hatásairól, hogy milyen az, amikor egy szülő nem hagyja felnőni gyermekét. Rengeteg gátló parancs megkapásáról.

Nagyon nehéz gyermekkorom volt. Nem anyagilag, hanem lelkileg. Nagyon terhelt voltam.

Ha 29 éves koromban egy „véletlen” csoda folytán nem kerültem volna be egy csoportba, amit egy külföldi előad tartott a tranzakcióanalízisről, nem is tudom, hová kallódott volna el az életem. Eric Berne amerikai pszichiáter tranzakcióanalízisét akkor hozták be Magyarországra, mint új módszert. Egy gyógypedagógus klinesem nem tudott elmenni rá, felajánlotta a helyét. Aztán egyesületté is alakultunk és titkár lettem, de nem ez a lényeg, hanem hogy örök szerelmet kötöttem a módszerrel.

Mert rájöttem arra, miért lett az édesapám alkoholista, hol akadt el az élete, pedig szerető szülők között nőtt fel, milyen terheltségekkel rendelkezik anyukám is, és terheltségei honnan erednek, mit örökített rám mindebből.

De a legfontosabb az volt, hogy rájöttem, sürgősen változtatnom kell, ha azt szeretném, hogy a gyermekem mindezt ne kapja meg, és azt is megtanultam, hogyan kell őt nevelnem, hogy boldog élete legyen, kerek egész ember legyen.

És a csoda, hogy alkalmazva a tréningen tanultakat – igen, mert ilyen egyszerű, megérted és már csak alkalmazni kell –, négy hónap múlva gyökeresen megváltoztam, majdnem kerek egész lettem.

De a majdnem még hiányzott.

A „majdnem”-hez a megoldás pedig pedig az Újrahangolás® módszere lett, ami fiam nevelése során állt össze. 13 éves volt, 7. osztályos. Akkor kezdtem alternatív irányban tanulni, éppen csak pár módszer kellett hozzá, és be is indult a felfedezések sora, hogyan és mit lehet megcsinálni. Mit lehet elérni a felnőtteknél – pszichológiai csodákat egyébként –, és milyen csodákat lehet varázsolni a gyermekeknél.

Mindehhez az kell, hogy szellemi – lelki irányra nyitott legyen valaki. Hogy abban gondolkozzon valaki, hogy több, mint az anyag. És ennyi.

[ulp id='9hyAtCT2guLECPWK']